Afbeeldingsresultaat voor anne mei the, “Dagelijks leven met dementie: een blik achter de voordeur”

Verdraaide organisaties en Anders vasthouden (auteur: Wouter Hart)

Wouter Hart heeft met zijn boeken, waarvan ‘verdraaide organisaties’ de eerste is, lange tijd op nr. 1 gestaan op de lijst van managementboeken. Zijn visie is erg simpel en logisch, maar totdat dit boek was geschreven, was er niemand die hier de juiste woorden en tekst aan gaf. Hij schrijft eenvoudig en onderbouwd met goede voorbeelden welke belemmeringen we in de praktijk van  organisaties tegenkomen. Namelijk dat het doel van ons werk vaak niet meer centraal staat, maar alles wat we daarom heen hebben gecreëerd. Gedrag en handelen van medewerkers, iets dat hij de ‘leefwereld’ noemt, staat soms haaks op ‘de bedoeling’ van ons werk. Een verpleeghuis wil er bijvoorbeeld voor zorgen dat bewoners van verpleeghuizen gelukkig kunnen wonen, maar ondertussen wordt door het beleid bepaald hoe vaak ze mogen douchen. Daarnaast richten we systemen en procedures in die medewerkers zouden moeten ondersteunen bij ‘de bedoeling’ van hun werk, maar merken we in de praktijk dat dit soms eerder belemmerend werkt dan dat het bijdraagt aan ‘de bedoeling’. Denk hierbij aan logge ICT systemen, dikke kwaliteitshandboeken en dichtgetimmerde procedures en regels, die vaak een doel op zichzelf zijn geworden. Dit is wat Wouter de ‘systeemwereld’ noemt. Wouter Hart legt met dit boek haarfijn uit waar we haast in elke organisatie tegenaanlopen. Zelfs zo helder en simpel dat ik menig medewerker zichzelf tegenwoordig de vraag hoor stellen in welke mate bepaalde werkzaamheden in hun organisatie bijdragen aan de zogeheten ‘bedoeling’.

Het boek ‘anders vasthouden’ geeft vervolgens handvatten over hoe je het werken ‘vanuit de bedoeling’ beter kunt realiseren. Ook dit boek leest als een trein en is eenvoudig praktisch toepasbaar.

Dagelijks leven met dementie: een blik achter de voordeur (auteur: Anne-mei Thé)

Prof.mr.dr. Anne-Mei The is onder andere hoogleraar langdurige zorg en dementie aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb haar leren kennen aan het begin van mijn loopbaan toen ik werkzaam was bij het Integraal Kankercentrum. Zij promoveerde toen op de slecht-nieuwsgesprekken tussen specialisten en patiënten die niet meer zouden genezen. Kenmerkend voor al haar onderzoeken is de methode van participerende observatie, bekend uit de culturele antropologie: informatie verzamelen door langdurig mee te lopen, mee te werken, relaties opbouwen met betrokkenen waardoor je andersoortige informatie krijgt. Haar schrijfstijl is zeer aantrekkelijk, haar boeken lezen als mooie verhalen. In dit boek krijg je een kijkje achter de schermen in het leven van mensen met dementie en hun naasten. The laat zien hoe het dagelijks leven met dementie verborgen en onderbelicht blijft. Hoe mensen met dementie en hun naasten een gevoel van leegte ervaren na de diagnose. Hoe zij zich jarenlang thuis moeten redden, alleen of met hun partner. Ze laat de machteloosheid zien van alle betrokkenen, inclusief de zorgprofessionals. En belangrijk boek voor iedereen die met dementie te maken heeft, privé of vanuit het werk, beleidsmakers, zorgorganisaties en -professionals.